al contingut a la navegació Informació de contacte

Pont de Canet

Pont de 5 arcs  que travessa el riu Cardener a uns 100 m del conjunt de cases i molí anomenats Canet.

Pont de 5 arcs  que travessa el riu Cardener a uns 100 m del conjunt de cases i molí anomenats Canet. Els tres pilars centrals  tenen tallamars. L’amplada del pont només permet el pas d’un vehicle.

El pont original construït el segle XII formava part d’un camí de transhumància que venia de Sta Coloma de Queralt, passava per Canet i seguia cap a l’Aiguadora.

Aquell pont es creu que es va destruir degut al grans aiguats de 1617 (com tants ponts arreu de Catalunya), juntament amb el molí. D’aquest pont antic en queden alguns vestigis a la paret del pont nou,  al costat dret (el balç).

Després de l’aiguat es construeix aquest nou pont ( i també un nou molí més lluny de la llera del riu). L’amplada d’aquest permetia el pas d’un ramat però no d’un carro, per falta d’accessos, i estava protegit per una renglera de pedres a cada banda que no feien més d’un pam d’alçada.

Al voltant del 1900 es transforma perquè l’empresari Faura, dedicat a la maquinària tèxtil, es construeix un xalet per estiuejar a Canet i una carretera d’accés. A partir d’aquest moment pel pont ja podran transitar-hi carros.

Després d’aquesta data s’han fet diferents actuacions per arranjar els desperfectes que el riu, el clima i l’us han ocasionat i per adequar-lo a les noves necessitats i vehicles: ha calgut protegir les bases de les pilastres (1982), adequar les baranes, refer el ferm,... L’última reforma data de 2022.